Stille Zaterdag: Into The Sky - Jason Upton

Zaterdag 03 April 2010 om 21:42

The Passion Of The Christ

Zaterdag 03 April 2010 om 10:07

Vanavond, op Stille Zaterdag, zendt RTL5 'The Passion Of the Christ' uit. Vanaf 22:30 uur neemt Mel Gibson de kijkers mee de Paasnacht in met zijn visie op de lijdensweg van Jezus Christus. Het is een indrukwekkende film, al was het maar vanwege de manier waarop Gibson de buitensporig gewelddadige en bloederige scènes in beeld brengt.

The Passion Of The Christ roept dubbele emoties bij me op. Aan de ene kant wil ik 'm nog een keer zien, omdat de film mijn ogen opende voor de realiteit: Christus' kruisdood was in de platte werkelijkheid allesbehalve het verstilde, gestileerde offer dat zo magnifiek wordt bezongen in de verschillende Passionen en weergegeven in religieuze beeldende kunst. Het echte Stabat Mater verscheurde een moederhart.

Aan de andere kant staat Gibsons versie me tegen. Het effectbejag, de grootschalige vermarkting van het lijden van mijn Heer, de vrijheid die hij zich permitteert om af te wijken van de Bijbel en allerlei dubieuze bronnen erbij te slepen...

Voor wie vanavond gaat kijken en behoefte heeft aan achtergrondinformatie geef ik via onderstaande linkjes wat handvatten. Na de break: de trailer.

Psalmen voor Nu - Tivoli 2010

Zaterdag 27 Maart 2010 om 14:20

2010-03/pvn201012_copy1.jpg

Jason Upton - Live in Amersfoort

Zaterdag 06 Maart 2010 om 11:29

Jason Upton en band

Op uitnodiging van Soul Survivor speelde Jason Upton gisteravond in Amersfoort, samen met zijn Goodland Band: Alfred Sergel op drums, Bryan Willard op bass en Micah Lother op tin whistle en akoustisch gitaar.

Jason is een singer/songwriter en aanbiddingsleider uit Milwaukee. Zijn muziek houdt het midden tussen progressive en indie folk. Hij is een tikkeltje onorthodox en staat kritisch tegenover de kerkelijke structuren en mores: in zijn visie gaat geloven over relaties, niet over religie. U begrijpt, als hij in het land is grijp ik de kans om van zijn muziek te genieten en van hem te leren met twee handen aan.

Parkeren bleek een drama op vrijdagavond. Uiteindelijk kon ik de auto op zo'n 700 meter van De Flint kwijt, waardoor Jason de eerste twee songs al had gespeeld toen Rineke en ik de volledig uitverkochte zaal binnenkwamen. Zo kwamen we terecht tussen de coulissen... altijd leuk als je een camera bij je hebt ;-) Video en nog wat meer plaatjes na de break!

Hocus Pocus (over homo's en communie)

Maandag 01 Maart 2010 om 10:05

De Rooms-Katholieke kerk is traditioneel niet zo sterk in het uitleggen. Wel in rituelen en sacramenten: mooie vormen die een diepe inhoud reflecteren - voor de goede verstaander. Alleen zijn er niet zoveel goede verstaanders meer. Ik denk dat veel van de commotie die de afgelopen weken ontstond over de pastoor die een praktiserend homoseksuele prins carnaval de hostie weigerde, te wijten is aan een gebrek aan verstaan. Laat ik dan, als reformatorische rakker, een poging wagen wat meer inzicht te geven in de rijke Roomse rituelen...

Piece of cake

Maandag 25 Januari 2010 om 15:27

2010-01/lazysunday_8.jpg

Zondagmiddag, een kudde kids, twee taarten, marsepein en fondant... zet Joëlle erbij en die ingrediënten maken samen een heerlijke middag met nóg heerlijker taarten.

Kerst 2009 met RijnWaarde

Zaterdag 26 December 2009 om 16:17

Een paar weken geleden hebben Rineke en ik een stap gezet waar we al lang over nadachten, maar die we steeds uitstelden. We zijn overgegaan van de Jeruzalemkerk, waar we ons erg thuisvoelen, naar RijnWaarde - waar we ons óók thuisvoelen. Dit voorjaar besloten we de sprong te nemen en na een hartelijk afscheid met warme, lieve woorden (audio verderop, inclusief een ter plekke geïmproviseerd dankwoord) schoven we vorige week voor het eerst als verse leden aan bij Rijnwaarde.

RijnWaarde is (na Nieuwegein en Houten) de derde gemeente die ontstaat vanuit de Jeruzalemkerk. Het is een kleinere gemeenschap van zo'n 200 leden met een heel andere samenstelling dan de Jeruzalemkerk: ongeveer éénderde is recent tot geloof gekomen en éénderde is onder de achttien. Dat heeft veel te maken met de omgeving (de Vinexwijk Leidsche Rijn), maar ook met de duidelijke visie van de gemeente om een hechte gemeenschap te vormen met oog voor elkaar én oog voor de naaste omgeving, en de bijbehorende keuze alle activiteiten daarop af te stemmen.

Winter in Naarden en Nieuwegein

Maandag 21 December 2009 om 17:25

2009-12/mp_panorama_naarden-vesting_quick_stop_on_my_daily_commute_this_morning.jpg

IJzig

Zaterdag 19 December 2009 om 23:21

IJzige Shishi odoshi

Bij het vijvertje in onze tuin staat een shishi odoshi, een Japanse bamboe watertuimelaar, om de reigers af te schrikken. Een waterpomp op de bodem van het vijvertje pompt het water continue omhoog, een keer per minuut kantelt de waterbuis - en een keer per jaar vergeet ik 'm tijdig uit te zetten voor de vorst inzet. Het water bevriest rondom de scharnierpunten, de shishi odoshi komt muurvast te zitten en langzaam vormt zich een steeds dikkere ijslaag.
Jammer voor de visjes (maar die zitten toch veilig onder het ijs), mooi voor de foto!